ANNONS

Hasselnötssemlor med Nutella

/

Fettisdagen – dagen innan den långa fastan – firas runtom i världen med karnevaler och fest, flärd och frosseri. Även i Sverige tar vi ut svängarna rejält – i sann luthersk anda. Vi äter semlor. (Även kallad ”fettisdagsbulle” eller ”fastlagsbulle”  beroende på var i landet denna kardemummadoftande vetebulle fylld med vispad grädde och mandelmassa, toppad med ett florsockerpudrat lock avnjuts.) Som många andra svenska traditioner så härstammar även denna från kontinenten. Från början hade semlan ingen grädde.  Men eftersom vetemjöl förr i tiden var en delikatess så ansågs denna enkla bulle ändå vara festlig.

Nu för tiden kan vi (och Ture Sventon) konstatera att det inte längre är hädelse att äta ”temlor” året runt. (Numera hinner man ju knappt duka av julbordet innan semlorna åker fram…) Dock vet vi inte vad han hade tyckt om dagens nymodigheter vad det gäller semlor. Det går ju knappt längre att hitta gamla hederliga semlor då det numera finns allt från semmelwrap och semmelcroissanter till semmeleclair, semmeldonuts och semmelcupcakes.

Och vi vill ju förstås inte vara sämre utan bjuder här på ett recept på Hasselnötssemla med Nutella.  Vi har d0ck tyvärr ingen bild – utan ni får istället nöja er med en bild på oss och semmelexperten Mia Öhrn när vi för en massa herrans år sedan var SvD´s semmeljury. Puh, det var en pärs kan vi lova. Vi provsmakade 20 olika semlor. Det ni! Det låter roligare än vad det egentligen är. Tror inte att vi åt en endaste semmelsmula på 5 år efter den dagen…

Årest bästa semla SvD

Hasselnötssemlor med Nutella

ca 16 st

75 g smör
3 dl mjölk
0.75 dl strösocker
1 krm salt
1 dl finhackade hasselnötter
1 ägg
25 g jäst för söta degar
ca 8 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver

 Till pensling
1 ägg

 Fyllning
Nutella
3-4 dl vispgrädde

ca 1 dl florsocker till garnering

Smält smöret. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarmt (37 grader). Rör i socker, salt, hasselnötter och ägg.

Fördela jästen i en bunke och häll degspadet över. Rör tills jästen har löst sig.

Blanda vetemjöl och bakpulver. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter.

Ta upp degen på ett bakbord. Dela den i 2 delar och dela sedan varje del i åtta bitar.

Rulla degen mot bakbordet med en kupade hand till en boll. Lägg på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i 30 minuter.

Värm ugnen till 225 grader.

Vispa ägget och pensla på bullarna. Grädda i ugnen i 6-8 minuter. Låt svalna.

Skär av ett lock på varje bulle. Bred Nutella på varje bulle. Vispa grädden och spritsa i varje bulle. Lägg på locket och sikta lite florsocker över semlorna.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00