ANNONS

Chili med majs- och avokadosalsa

/

Jag (Lisa) gillar bönor. Och till min stora glädje, gillar mina barn (alla 3)  bönor. Kidney, cannellini, vita stora & små, borlotti, adzuki, svarta, kikärtor – ja, listan är lång och nu förtiden finns många olika sorter i matbutikerna. Jag försöker alltid se till att ha bönor hemma i skafferiet då de är perfekta att lägga i soppor, sallader, grytor eller snabbt mixa ihop till en god röra. Sen att de är fulla med nyttiga näringsämnen som proteiner, kolhydrater, fiber, vitaminer och mineraler är förstås också ett stort plus.

En favorit hemma hos oss är en mustig chili på bönor – ibland med köttfärs, ibland utan. Barnen verkar tycka att båda är lika goda. Jag brukar alltid göra en stor sats och sedan frysa in en del – då går det lätt och snabbt att ta fram när man ibland inte hinner laga mat. Eller kanske bara inte orkar eller har lust. För de dagar finns också.

Det varierar vad vi äter till chilin – ris, bulgur, couscous, sallad, ost, gräddfil, picklad rödlök – – ibland tortilla chips och då blir barnen extra glada. Här har jag gjort en god salsa på majs och avokado att toppa chili med eller servera till.

Recept bönchili

CHILI MED BÖNOR OCH MAJS- & AVOKADOSALSA
6-8 portioner

 1 gul lök
½- 1 röd chili
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja

400 g nötfärs
2 msk chilipulver
1 tsk chilipeppar, t ex acho style
ca 800g krossade tomater
3 dl vatten

1 msk köttfond
2 msk tomatpuré
1 msk strösocker
1 tsk sardellkräm
1 tsk oregano
ca 9 dl  kokta bönor, avrunna (ca 3 burkar)
(jag har använt kidney, svarta och cannellini)
salt och svartpeppar

Avokado & majssalsa
1 gul paprika
¼ rödlök
ca ca 150 g majs 
ca 150 g gurka (ca 1/3 gurka)
1/2 röd chilipeppar, urkärnad och finhackad
1 avokado
1 msk färskpressad lime
1 msk hackad koriander

Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili i olivoljan i några minuter. Tillsätt nötfärs och fräs tills färsen är genomstekt. Rör ner chilipulver och chilipeppar. Tillsätt vatten, fond, krossade tomater, tomatpuré, socker, sardellkräm och oregano. Koka upp och låt sjuda i ca 15-20 minuter. Rör ner bönorna de sista 5 minuterna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer chilipeppar ifall ni vill ha mer hetta.

Kärna ur paprika och skär i kuber. Hacka rödlök. Skär gurka och avokado i små kuber. Blanda alla ingredienser till salsan och smaka av med salt och peppar.

Tips! Om ni inte har provat sardellkräm, gör det! Vi använder det ofta t ex här i chilin men också i t ex köttfärsås, salladsdressing, soppor. Sardeller är bärare av den femte smakgrunden umami vilket tillför en djup och mustig smak och sälta i rätterna. 

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00