ANNONS

Rabarbersaft

/

Den är inte bara sur, den är enträgen också. Rabarbern, en av vårens första primörer, kan hittas i alla skrymslen och vrår i trädgården, där den envist tränger sig upp ur jorden i jakt efter vårens första solstrålar.

Ursprungligen kultiverades rabarber i Sibirien och i norra Kina. När den kom till Europa under 1500-talet var den så populär, framförallt på grund av sina medicinala egenskaper, att den kostade mer än opium! Med tiden har rabarbern funnit sin väg in i köket och även om den framförallt används i desserter och bakverk, så är den tack vare sin skarpa och syrliga smak också en utmärkt kompanjon till kött och fisk. Här ger vi recept på klassisk och läskande god rabarbersaft.

Recept Rabarbersaft

Denna vackra bild samt andra botaniska affischer finns att köpa här!

Recept Rabarbersaft

Rabarbersaft

3 kg rabarber
4 citroner
3 liter kallt vatten
30 g citronsyra
ca 5 dl strösocker per liter avrunnen saft (eller efter smak)

 

Skölj, ansa och hacka rabarbern i bitar. Skölj citronerna och skär dem i skivor.

Blanda rabarber, citron, vatten och citronsyra i en stor skål ( eller t ex en hink) och ställ svalt. Låt blandningen stå och dra i två dygn. Rör om då och då. Sila av saften från rabarbern och citronskivorna. Mät vätskan och räkna fram mängden socker.

Blanda ner sockret i vätskan (efter smak) och rör tills det har löst sig. Detta kan ta ett tag…

Häll upp saften på väl rengjorda glasflaskor. Förslut och förvara svalt.

Saften håller i ca 2 veckor i kylskåp.

OBS! Använd inte aluminiumkastrull. Rabarber innehåller giftig oxalsyra som frigörs i aluminium.  Oxalsyran gör också att man bör undvika att ge rabarber till spädbarn.


Tips! Smaksätt saften med t ex vanilj, kanel, kardemumma eller stjärnanis. Blanda i kryddan så att den får stå och dra med rabarbern. Däremot om man vill t ex smaksätta med färsk mynta eller citronmeliss  så lägger man ner några blad strax innan servering.

.

1
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00