ANNONS

Ingefära – en mångsidig superört!

/

Ingefära

Färsk ingefära har blivit en storfavorit i våra kök och är en mångsidig råvara som vi använder mycket. Förutom att den är oerhörd god i smaken, har den använts i flera hundra år som ”universalmedicin”. Den är full av antioxidanter som kan förhindra och linda förkylningar, inflammationshämmande och har använts för att behandla magbesvär, feber och infektioner. Fler egenskaper är att ingefära sägs lindra illamående, öka matsmältningen samt bidra till att förhindra hög blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar. En mångsidig superört helt enkelt!

Tänk på att när du köper färsk ingefära, ska den kännas hård och fast när man klämmer på den. Skalet ska vara slät och inte rynkig, för då kan det betyda att den har börjat torka ut.

Färsk ingefära förvaras bäst oskalad och svalt (8-12°) i en plastpåse eller i burk med lock. Det går även bra att frysa in den. Dela den i mindre bitar och förslut i en plastpåse så bör den hållas i ca 6 månader i frysen.

Vi använder färsk ingefära bl a i våra morgonsmoothies, asiatiska stir-fries och såser, inlagd till sushi, kanderad som godis och som torkad i bakverk. En favorit är vår hemgjorda Ginger Ale – himla god och väldigt enkelt att göra själv!

Visste ni att det sägs att färsk ingefära kan ersättas för snus för de som försöker sluta? Den ska tydligen ge en svidande effekt när man lägger en liten bit under läppen, likt den effekt snus ger. Den ska även bidra med en stimulerande effekt, likt den som nikotin ger! Tips för någon därute som kanske försöker sluta snusa!

GINGER ALE

ca 1 1/2 liter
2 1/2 dl skalad och finhackad färsk ingefära
2 1/2 dl strösocker
7 1/2 dl vatten
ca 1 liter mineralvatten eller Tonic water
färskpressad limesaft

Blanda ingefära med socker och vatten i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp. Sänk värmen något och sjud i ca 10 minuter.

Låt svalna helt och sila sedan bort ingefäran.

Blanda ingefärssirapen med mineralvatten och limesaft efter smak och servera direkt med is och några limeklyftor.

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00