back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Vaniljcheesecake

  • 8-10 bitar

Amerikanskor som vi är älskar vi cheesecake. Den ska vara silkeslen och krämig men ändå kompakt - med mycket smak av vanilj.

Vi har testat oss fram och tror oss ha kommit fram till det ultimata receptet! Hemligheten är att den ska innehålla @khoisangourmet äkta vaniljpulver och gräddas länge på låg värme. Får den vila i kylskåpet över natten blir den ännu godare! 

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en bakform med löstagbar botten, 20 cm

2.

Mixa digestive och socker fint i en matberedare. Mixa i mjöl och smör. Tryck ut i botten på bakformen. Grädda i nedre delen av ugnen i 12 minuter. Låt svalna. Pensla kanten på formen med smält smör

3.

Sänk ugnens temperatur till 100 grader

4.

Vispa Philadelphia-osten krämig. Vispa ner socker, vaniljpulver, gräddfil, salt och citronskal och -saft. Vispa inte för mycket då man vill undvika att få in för mycket luft i smeten. Rör i äggen, ett i taget, precis så att de blandas in i smeten. Häll i formen. Grädda mitt i ugnen i 3 – 3 1/2 timmar, eller tills innertemperaturen är 73 grader. Ta ut kakan ur ugnen och höj temperaturen till 250 grader. Ställ in kakan i ugnen i några minuter tills den får en gyllene färg. Ha koll så att den inte bränns

5.

Låt svalna. Efter 5 minuter, dra med en vass kniv runt kanten på formen. När den har svalnat helt, täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet i minst 6 timmar, helst över natten

6.

Vispa cream cheese och florsocker fluffigt. Bred över kakan. Toppa med exotiska frukter och påskgodis

Ingredienser

Botten

165 g digestivekex (ca 11 st)

3/4 dl farinsocker

1 dl vetemjöl

100 g smält smör

Fyllning

900 g Philadelphia cream cheese, rumsvarm

2 1/2 dl strösocker

1/2 tsk Khoisan vaniljpulver

1 dl gräddfil

1 nypa salt

1/2 ekologisk citron

1 tsk citronsaft

4 ägg, rumsvarma

3 msk florsocker