Att bjuda på en god charkbricka kräver minimal ansträngning men ger maximal njutning. Vi blandar gärna olika marinerade oliver och grönsaker med t ex spansk pata negra bellota med italiensk prosciutto di parma, och varför inte också en het och smakrik chorizo och en ljuvligt doftande tryffelsalami. Det kan också vara gott att lägga till några goda ostar och glöm för all del inte det nybakade brödet – och ett gott rött vin.Receptet kommer från vår kokbok Systrarna Eisenmans mingelmat

Antal: 1 charkbricka portioner
Ingredienser:
Marinerade oliver
- ca 300 g oliver
- Valfri marinad nedan
Örter & citron
- 2 vitlöksklyftor, skivade
- 2msk torkad oregano
- 1 msk torkad rosmarin
- 1 msk torkad timjan
- 1 msk torkad mejram
- 1 citron, rivet skal
- ca 1 dl olivolja av god kvalitet
Koriander & chili
- 4 vitlöksklyftor, pressade
- 2 msk korianderfrön, stötta
- 1 msk hel svartpeppar
- 1 tsk chiliflingor
- ca 1 dl olivolja av god kvalitet
Fänkål & apelsin
- 1⁄2 dl färskpressad apelsinjuice
- 1 msk rivet apelsinskal
- 1 dl tunt skivad fänkål
- 1 tsk fänkålsfrön
- ca 1 dl olivolja av god kvalitet
Marinerade kronärtskockshjärtan
- 1 burk kronärtkockshjärtan (ca 425g)
- 1 dl olivolja av god kvalitet
- 2 vitlöksklyftor, skivade
- 1 msk hackad färsk timjan
- 1 msk hackad färsk rosmarin
- 1 msk hackad färsk basilika
- 1⁄2 citron, rivet skal
- flingsalt
Grillade marinerade grönsaker
- ca 300 g aubergine, i skivor
- ca 250 g zucchini, i skivor
- ca 250 g röd paprika, urkärnad i bitar
- ca 250 g grön paprika, urkärnad i bitar
- 2 rödlökar, i klyftor
- hackad basilika till garnering
Marinad till grillade grönsaker
- 1⁄2 dl olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- 1 msk färskpressad citronsaft
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 tsk torkad persilja
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad timjan
- 1⁄2 tsk salt
- 1⁄2 tsk chiliflingor
Gör så:
Marinerade oliver med örter & citron
- Lägg oliver, kryddor och citronskal i en skål eller burk. Häll på olivolja så att den täcker oliverna. rör om och låt marinera i minst 2 timmar
Marinerade oliver med koriander & chili
- Lägg oliver och kryddor i en skål eller burk. Häll på olivolja så att den täcker oliverna. rör om och låt marinera i minst 2 timmar
Marinerade oliver med fänkål & apelsin
- Sjud juice, apelsinskal och fänkål i en kastrull i några minuter. låt svalna något. Häll upp i en skål eller burk med oliver och fänkålsfrön. Häll på olivolja så att den täcker oliverna. låt marinera i minst 2 timmar
Marinerade kronärtskockshjärtan
- Låt kronärtskockshjärtan rinna av och dela dem. Blanda olivolja, vitlök, kryddor och citronskal. Rör försiktigt ihop marinaden med kronärtskocks- hjärtana. Strö över lite flingsalt och låt stå kallt i minst 1 timme.
Grillade marinerade grönsaker
- Rör ihop alla ingredienser till marinaden och blanda med grönsakerna. Låt stå i cirka 1 timme. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp grönsakerna ur marinaden och sprid ut dem i en långpanna. grilla i ugnen tills grönsakerna får lite färg, i 1 0–1 5 minuter. Garnera med basilika strax före servering. Grönsakerna kan serveras kalla eller varma.
- Tips! Strö över lite hyvlad pecorino eller parmesan efter grillningen!


