Jordgubbsbullar med citronglasyr

Ljuvliga, saftiga bullar fyllda med jordgubbssylt och täckt med en fräsch citronglasyr blir en perfekt kombination av sött och syrligt!Foto Helen Pe

Tid:
Antal: 12 bullar portioner

Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl mjölk, rumsvarmt
  • ¾ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 7 dl vetemjöl
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg till pensling
  • 200 g jordgubbar
  • 200 g syltsocker
  • ca 100 g smör, rumsvarmt
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl vaniljsocker
  • 2 ½ dl florsocker
  • finrivet skal från ½ citron
  • ca 3 msk färskpressad citron
  • frystorkade hallon eller jordgubbar till garnering

Gör så:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll ner mjölken i bunken och vispa tills jästen har löst sig. Blanda i socker, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen, gärna i en hushållsassistent, tills den är smidig. Tillsätt smöret lite åt gången. Fortsätt att knåda tills allt smör har arbetats in i degen.
  2. Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 1 timme, eller tills den dubblar i storlek.
  3. Fyllning: Koka upp jordgubbarna och syltsocker. Låt sjuda i 3-4 minuter. Låt svalna.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 40 cm x 30 cm.
  5. Blanda smör, socker och vaniljsocker och bred ut jämt över degen. Fördela jordgubbssylten över smöret. Rulla ihop degen från långsidan. Skär i 12 jämnstora bitar och lägg ner i en smord och mjölad ugnsform. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.
  6. Värm ugnen till 200 grader.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna. Får de färg för snabbt kan man täcka med lite folie. Låt kallna.
  8. Glasyr: Rör ihop alla ingredienser. Ringla över bullarna. Garnera med frystorkade bären.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Citron- och ingefärsmarinerad kyckling

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x