
Gribiche är en fransk sås gjord på bl a kokt ägg. Traditionellt serveras den till kokt kyckling eller fisk, kalvhuvud, tripes (inälvor) eller en kall terrine. Oroa er inte – här serverar vi den till grillad hjärtsallad.Foto: Lisa Björner
Tid: ca 20 minuter
Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 2 hjärtsallad
- 1 msk olivolja
- 1 krm flingsalt
- En nypa svartpeppar
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 msk dijonsenap
- 2 tsk pressad citron
- 3 msk olivolja
- 2 hårdkokta ägg
- 3 msk majonnäs
- 1 msk kapris, hackad
- 2 cornichoner, hackad
- 2 msk hackad persilja
- 2 msk hackad dragon
- 2 msk hackad körvel
- 2 msk hackad gräslök
- ca 1 krm salt
Gör så:
- Gribichesås: Vispa ihop vinäger, senap, citronsaft och olivolja. Finhacka äggen och rör ner i såsen tillsammans med majonnäs, kapris, cornichoner och örter. Smaka av med salt.
- Skär salladshuvuden på längden. Pensla den skurna sidan med lite olja. Lägg på ett galler över en het glöd. Grilla några sekunder tills de får grillränder.
- Lägg upp salladen på ett fat och ringla över såsen. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.


