
En krämig gratäng med härlig sälta. Servera som tillbehör till kött, fisk eller kyckling eller som en ensamrätt med t ex en fräsch sallad,
Tid:
Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 500 g grönkål
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 25 g smör
- ½ dl vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 3 dl vispgrädde
- rivet skal från 1 citron
- 200 g feta
- ca 25 g smält smör
- 6 ark filodeg
Gör så:
- Värm ugnen till 200 grader. Smörj en ugnsform.
- Tag bort grova stjälkar från grönkålen och skölj den ordentligt i kallt vatten. Förväll kålen i ca 1 minut i lättsaltat vatten. Låt vattnet rinna av och hacka sedan kålen grovt.
- Skala lök och vitlök och finhacka. Fräs löken i olivolja i några minuter. Ställ åt sidan.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet under vispning. Vispa runt snabbt för att röra ut eventuella klumpar. Tillsätt mjölken och sedan grädden lite i taget under vispning på medelhög värme. Se till att det inte blir några klumpar. Höj värmen och låt koka upp under omrörning. Låt sedan sjuda under fortsatt omrörning i ca 10 minuter. Rör ner lök, kål och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
- Häll ner blandningen i ugnsformen. Smula fetan och strö över.
- Skär 6 ark med filodeg i samma storlek som formen. Lägg ett ark på formen, pensla med smör. Gör på samma vis med resterande ark. Avsluta med att pensla smör på toppen.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills filodegen är gyllenbrun. Låt gärna stå i 10 minuter innan servering.


