Ugnsbakad kyckling med äpple, druvor och chèvre- och valnöts­röra

En riktigt härlig hösträtt med ugnsbakad kyckling som kommer till sin rätt när den får bakas med söta och syrliga äpplen och druvor. Serveras med chèvre- och valnötsröra.

Antal: ca 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • 1 hel kyckling á ca 1.2 kg kyckling
  • 50 g rumsvarmt smör smör
  • Rivet skal från 1/2 citron citronskal
  • 2 vitlöksklyftor, pressade vitlök
  • 1/2 tsk salt + 2 tsk flingsalt salt
  • 2 msk olivolja olivolja
  • 1/2 tsk svartpeppar svartpeppar
  • 2 kvistar rosmarin rosmarin
  • 3 – 4 röda äpplen äpplen
  • 500 g druvor druvor
  • 3 dl äppelmust eller äppelcider äppelmust
  • 200 g chèvre chèvre
  • 1/2 dl crème fraîche crème fraîche
  • 1 dl hackade rostade valnötter valnötter
  • 1 msk honung honung

Gör så:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Blanda 50 g smör, 1/2 tsk salt, vitlök och citronskal. Lägg kycklingen i en ugnsform och tryck försiktigt in smöret under skinnet. Lägg även en klick smör i kycklingens buk. Gnid in kycklingen med olivolja, flingsalt och pepper. Salta och peppra även i kycklingens buk.
  3. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Lägg några äppelklyftor och rosmarinkvistarna i buken. Bind upp kycklingen med steksnöre. Sprid ut druvorna och resterande äppelklyftor runtom kycklingen i ugnsformen.
  4. Ställ in kycklingen i ugnen i ca 1 timme. När 15 – 20 minuter kvarstår häll ner musten i formen. Fortsätt ugnsbaka kycklingen tills innertemperaturen är 82 grader längst in vid benet, eller när köttvätskan som kommer ut ur kycklingen när man skär i den är genomskinlig och klar.
  5. Rör ihop ingredienserna till chèvrekrämen. Servera med kycklingen.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Mandelbiskvier

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x