
Det provençalska brödet fougasse föreställer livets träd – symbolen för livgivande kraft. Brödet är inte bara vackert utan även fantastiskt gott! Vi älskar att njuta av det tillsammans med en värmande soppa
Antal: 4 kakor portioner
Ingredienser:
- 12 g jäst
- 3 dl vatten
- 3 msk olivolja
- 2 tsk salt
- ca 1 liter vetemjöl
- olivolja
- torkad rosmarin, basilika eller timjan
Gör så:
- Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader.
- Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp.
- Tillsätt sedan resten av vattnet samt olja och salt.
- Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand.
- Arbeta degen för hand i minst 10 minuter. Tillsätt mer mjöl vid behov.
- Lägg degen i en bunke, täck med plastfolie och låt jäsa i kylskåpet i 12 timmar.
- Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar.
- Låt degen sedan vila i ca 10 minuter.
- Kavla ut bitarna till ovala kakor, ca 2 cm tjocka.
- Skär med en vass kniv 4 diagonala snitt på varje sida av kakan.
- Dra ut degen något så att det blir hål och kakan ser ut som ett löv eller träd.
- Lägg kakorna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
- Täck med en bakduk och låt jäsa i 1 timme.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 8 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna.
- Låt svalna på galler.
- Pensla sedan med olivolja och strö över örtkryddor.


