
Receptet på denna goda dillsås har Monica fått från sin svärmor. Den har en ”hemlig” ingrediens som gör den extra god – nämligen spadet från inlagd smörgåsgurka. Den serverar vi till allt möjligt men framförallt är den god till grillad laxsida.
Antal: 6-8 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 hel laxsida
- ½ dl rapsolja
- salt
- citronpeppar
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 2 ½ dl mjölk
- 1 ½ dl majonnäs
- 1 dl gräddfil
- 2 msk spad från smörgåsgurka
- 2 tsk ättiksprit
- rivet skal från ½ citron
- 1 kruka dill, hackad
- ca ½ tsk salt
- 1 nypa vitpeppar
Gör så:
- Pensla laxsidan runtom med olja. Strö över salt och peppar
- Lägg laxen med skinnsidan nedåt på grillen och sätt på locket. Grilla över indirekt värme tills innertemperaturen är ca 56° (i ca 30 minuter, men tiden kan variera beroende på hur varm grillen är)
- Smält smöret i en kastrull. Vispa i vetemjölet
- Tillsätt mjölken, lite i taget, under fortsatt vispning. Låt sjuda i ca 3 minuter under omrörning. Låt kallna
- Rör ner övriga ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar


