
Visste ni att säsongen för citron varar tydligen från december ända in i juli! Så idag bjuder vi på dessa sötsyrliga krämiga citronrutor.Foto Helen Pe
Antal: ca 15 rutor portioner
Ingredienser:
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl riven kokos
- 100 g smör
- ca 1 msk mjölk
- 3 msk Maizena majsstärkelse
- 3 dl matlagningsgrädde
- 8 ägg
- 2 msk rivet citronskal
- 3 dl pressad citronsaft
- 1 ekologisk citron
- 1 dl strösocker
- 1 msk ljus sirap
- 1 dl vatten
Gör så:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform, 20 x 30 cm.
- Mixa snabbt ihop mjöl, socker, bakpulver, kokos, smör och mjölk i en matberedare till en smidig deg. Tryck ut degen i botten av formen. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter eller tills gyllenbrun.
- Rör ut Maizena med 1 dl av grädden i en kastrull. Rör i resterande grädde och vispa i ägg, socker, citronskal och citronsaft. Värm smeten på låg värme under konstant omrörning tills den tjocknar. Den får inte koka. Ta av kastrullen från värmen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen i 10–15 minuter eller tills fyllningen är fast. Låt kakan svalna helt i formen.
- Kanderade citronskivor: Skölj citronen. Skiva den tunt och ta bort kärnorna. Lägg i en kastrull med vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter. Sila av vattnet och upprepa två gånger till. Koka upp socker, vatten och sirap till en lag. Lägg ner citronskivorna och låt sjuda i ca 10 minuter eller tills lagen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och låt skivorna svalna i lagen.
- Skär kakan i rutor och garnera med kanderade citronskivor. Förvara citronrutorna i kylskåp. Men garnera med citronskivorna vid servering.


