Kubansk kycklinggryta med oliver, russin och friterad kapris

Denna kycklinggryta med oliver, russin och friterad kapris är en lättlagad, mustig rätt där russin och friterad kapris ger en trevlig smakbrytning. Vi är egentligen inte så jätteförtjusta i kapris men friterad kapris – wow! Så himla gott! Grytan kan tillagas dagen före men garnera med de friterade kaprisen strax innan servering.

Antal: ca 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • 1 hel kyckling (ca 1.3 kilo) kyckling
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 grön paprika
  • ca 350 g potatis
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl hönsbuljong
  • 2 dl passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • ½ tsk malen spiskummin
  • ½ tsk torkad oregano
  • ¼ tsk rökt paprikapulver
  • ½ dl russin
  • 1 dl gröna oliver med pimientos
  • 2 dl gröna ärtor
  • till smak salt
  • till smak peppar
  • 100 g kapris
  • ca 3 dl frityrolja eller annan neutral olja

Marinad

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl färskpressad apelsin
  • ½ dl färskpressad lime
  • ½ dl färskpressad citron
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torkad oregano
  • ½ tsk svartpeppar
  • ½ tsk malen spiskummin

Gör så här:

  1. Stycka kycklingen i 6-8 delar.
  2. Rör ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg kycklingen i marinaden och låt stå i kylskåpet i ett par timmar.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur paprikan och skär i strimlor. Skala potatisen och skär i bitar.
  4. Ta ur kycklingdelarna ur marinaden och torka av med hushållspapper.
  5. Värm olivoljan i en stekgryta och bryn kycklingen i omgångar. Lägg på ett fat och ställ åt sidan.
  6. Fräs löken i stekgrytan i några minuter. Tillsätt vitlök och den gröna paprika och fräs i några minuter till.
  7. Rör i det vita vinet och koka upp. Låt sjuda i ca 5 minuter eller tills vinet har reducerats till cirka hälften.
  8. Tillsätt potatis, buljong, passerade tomater, tomatpuré och kryddorna.
  9. Lägg tillbaka kycklingen och koka upp. Låt sjuda under lock i ca 30 minuter eller till potatisen och kycklingen är genomkokt.
  10. Rör ner russin, oliver och gröna ärtor och värm tills de blir genomvarma. Smaka av med salt och peppar.
  11. För att fritera kaprisen, värm frityroljan till 180 grader. Fritera kaprisen tills den spricker upp som en blomma.
  12. Ta upp kaprisen med en hålslev och lägg på hushållspapper för att rinna av.
  13. Garnera grytan med den friterade kaprisen.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Chokladbollar med brynt smör och rostad kokos

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x