Denna kycklinggryta med oliver, russin och friterad kapris är en lättlagad, mustig rätt där russin och friterad kapris ger en trevlig smakbrytning. Vi är egentligen inte så jätteförtjusta i kapris men friterad kapris – wow! Så himla gott! Grytan kan tillagas dagen före men garnera med de friterade kaprisen strax innan servering.

Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 hel kyckling (ca 1.3 kilo) kyckling
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 grön paprika
- ca 350 g potatis
- 3 msk olivolja
- 2 dl vitt vin
- 3 dl hönsbuljong
- 2 dl passerade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 2 lagerblad
- ½ tsk malen spiskummin
- ½ tsk torkad oregano
- ¼ tsk rökt paprikapulver
- ½ dl russin
- 1 dl gröna oliver med pimientos
- 2 dl gröna ärtor
- till smak salt
- till smak peppar
- 100 g kapris
- ca 3 dl frityrolja eller annan neutral olja
Marinad
- 3 vitlöksklyftor
- 1 dl färskpressad apelsin
- ½ dl färskpressad lime
- ½ dl färskpressad citron
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 tsk torkad oregano
- ½ tsk svartpeppar
- ½ tsk malen spiskummin
Gör så här:
- Stycka kycklingen i 6-8 delar.
- Rör ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg kycklingen i marinaden och låt stå i kylskåpet i ett par timmar.
- Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur paprikan och skär i strimlor. Skala potatisen och skär i bitar.
- Ta ur kycklingdelarna ur marinaden och torka av med hushållspapper.
- Värm olivoljan i en stekgryta och bryn kycklingen i omgångar. Lägg på ett fat och ställ åt sidan.
- Fräs löken i stekgrytan i några minuter. Tillsätt vitlök och den gröna paprika och fräs i några minuter till.
- Rör i det vita vinet och koka upp. Låt sjuda i ca 5 minuter eller tills vinet har reducerats till cirka hälften.
- Tillsätt potatis, buljong, passerade tomater, tomatpuré och kryddorna.
- Lägg tillbaka kycklingen och koka upp. Låt sjuda under lock i ca 30 minuter eller till potatisen och kycklingen är genomkokt.
- Rör ner russin, oliver och gröna ärtor och värm tills de blir genomvarma. Smaka av med salt och peppar.
- För att fritera kaprisen, värm frityroljan till 180 grader. Fritera kaprisen tills den spricker upp som en blomma.
- Ta upp kaprisen med en hålslev och lägg på hushållspapper för att rinna av.
- Garnera grytan med den friterade kaprisen.


