Choklad, maräng och ännu mer choklad. Behöver vi säga mer?

Antal: 12 muffins portioner
Ingredienser:
- 100 g smör
- 1 ½ dl strösocker
- 2 ägg
- ¾ dl kakao
- 2 ½ dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1/4 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- ½ tsk salt
- 1 ½ dl vatten
Maräng
- 1 msk gelatinpulver + 2 msk vatten
- 4 msk vatten
- 1 ¾ dl strösocker
- ¼ dl glykossirap
- 2 äggvitor
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g mörk eller ljus choklad
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader. Lägg pappersformar i en muffinsplåt.
- Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget.
- Blanda de torra ingredienserna och varva ner dem tillsammans med vattnet i smeten. Rör om till en slät smet.
- Fördela smeten i muffinsformarna och grädda i ca 15 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt kallna på ett galler.
- För att göra marängen, låt gelatinpulver och 2 msk vatten svälla i en liten skål.
- Koka upp vatten, socker och glykossirap i en liten kastrull. Låt sjuda tills sockerlagen är 106 grader.
- När sockerlagen har rätt temperatur, rör ner gelatinet och blanda tills det smälter.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Häll sedan ner lagen i en tunn stråle i äggvitan under vispning (helst med elvisp).
- Vispa tills krämen har svalnat och blivit en fast maräng. Vispa ner vaniljsockret.
- Spritsa ut marängen på chokladmuffinsarna och ställ in i frysen.
- Finhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett varmt vattenbad.
- Ta ut muffinsarna efter ca 30 minuter. Du kan antingen doppa marängen i chokladen eller ringla chokladen över marängen. Låt stelna.


