
På helgerna vill jag njuta av en lång frukost med massa godsaker. En självklarhet är då amerikanska pannkakor – varje lördag och söndag (vi har förstås det bästa receptet…). Halvamerikanskor som vi är, äter vi våra pannkakor på det enda sanna amerikanska sättet – med en stor klick smör och massor av riktig lönnsirap. Men färska bär, sylt, vispgrädde, glass eller Nutella kan även tillåtas att serveras till. Kanske. Våra pannkakor blir extra fluffiga då vi delar på ägget, vispar äggvitan till ett hårt skum och vänder ner den i smeten.
Antal: ca 8 stycken portioner
Ingredienser:
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 3 1/2 dl filmjölk
- 1/2 dl raps- eller solrosolja
- 1 ägg
- smör till stekning
- lönnsirap till servering
Gör så:
- Rör ihop de torra ingredienserna. Blanda i filmjölk, olja och äggula och vispa till en smet. Vispa inte för mycket – det gör inget om det är lite klumpar i den. Vispa äggvitan till ett hårt skum i en separat bunke och vänd sedan försiktigt ner i smeten.
- Värm en stekpanna med lite smör – tänk på att inte ha för het panna. Beräkna 1/2–1 dl smet till varje pannkaka. Vänd pannkakan när det bildas bubblor på ovansidan.
- Servera med en stor klick smör och rikligt med lönnsirap.
- Receptet går att dubbla om man är många, eller väldigt hungriga


