Shortbread – spröda och goda småkakor som riktigt smälter i munnen – är en brittisk variant på våra mördegskakor. Rismjöl, som ger kakorna en härlig ”sandig” konsistens finns att hitta i de flesta välsorterade matbutiker samt i Asiatiska livsmedelsbutiker.

Antal: ca 24 kakor portioner
Ingredienser:
- 250 g smör, rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- 4 ½ dl vetemjöl
- 80 g rismjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- en nypa salt (eller mät)
Gör så här:
- Vispa smör och socker ljust och poröst.
- Blanda de torra ingredienserna.
- Rör ihop med smör- och sockerblandningen.
- Blanda snabbt till en deg. Obs! Överarbeta inte degen.
- Kavla eller tryck ut degen på en plåt, klädd med bakplåtspapper.
- Skär ut kakor i önskad form. Nagga degen med en gaffel.
- Ställ in plåten i kylen i ca 30 minuter eller tills kakorna har stelnat helt.
- Värm ugnen till 150 grader.
- Grädda kakorna i ugnen, på nedersta falsen, i ca 30 minuter. Om kakorna inte är utskurna, görs det direkt när de tas ut från ugnen.
- Låt kakorna svalna på ett galler.
- För lite sötare kakor kan man strö lite strösocker eller råsocker över kakorna innan de gräddas.


