Det här receptet blev fantastiskt smarrigt – saftiga kycklingbitar i en len, mild och mustig sås full av smak. Servera gärna Butter Chicken tillsammans med basmatiris och hembakat indiskt naanbröd.

Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 800 g kycklingfilé eller lårfilé
- 2 msk olja
- färsk koriander till servering
- basmatiris till servering
- naanbröd till servering
Marinad
- 1 dl naturell yoghurt
- 3-4 pressade vitlöksklyftor
- 1 msk riven ingefära
- 2 tsk garam masala
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk salt
Sås
- 1 gul lök
- 3 msk smör
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 tsk malen koriander
- 1 kanelstång
- 1 förpackning á 500 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1-2 msk strösocker
- 2 dl vispgrädde
Gör så:
Gör så här:
- Skär kycklingen i ca 5 cm stora bitar. Rör ihop ingredienserna till marinaden och rör ner kycklingen. Ställ kallt i minst 1 timme, gärna över natten.
- Värm olja och 1 msk smör i en stekpanna och fräs kycklingbitarna runtom i några minuter så de blir gyllenbruna. Lägg åt sidan och håll varm.
- För att göra såsen: Skala och hacka lök. Stek löken i 2 msk smör i samma stekpanna, på mellanvärme i ca 5 minuter. Rör om så att de inte bränns. Tillsätt vitlök och fräs i några minuter till. Rör i kryddorna och fräs i någon minut. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och socker. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter. Plocka ur kanelstången och kör såsen slät med mixerstav eller matberedare. Häll tillbaka såsen i en kastrull och tillsätt grädde och kycklingen. Koka upp och låt puttra i ca 10 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt. Blanka av med smör. Smaka av med salt och peppar.
- Garnera med färsk koriander och servera med basmatiris och naanbröd.


