Vi kan inte få nog av rabarber! Har man mycket i trädgården och har bakat ett antal paj, kokat några liter sylt, saft och kräm, kan vi tipsa om dagens recept! En rabarberchutney med apelsin som är galet god – söt, syrlig och kryddig – precis som en chutney ska vara. Dessutom blev inslaget av apelsin verkligen pricken över i:et! För att smakerna ska mogna och gifta sig med varandra ska chutney helst stå i några veckor innan den äts. Vår rabarberchutney passar riktigt bra till nästan allt grillat – fläsk, kyckling och grönsaksspett. Eller varför inte servera den till en ostbricka?

Antal: ca 1.2 liter portioner
Ingredienser:
- ca 700 g rabarber
- 2 rödlök
- finrivet skal och saft från 1 apelsin
- 2 dl äppelcidervinäger
- 4 dl strösocker
- 2 dl russin
- 1 kanelstång
- 2 tsk färsk riven ingefära
- 1 krm malen kryddnejlika
- 1 krm chiliflingor
- 1 nypa cayennepeppar
- 1 tsk salt
Gör så här:
- Skölj rabarbern och skär i mindre bitar.
- Skala och hacka rödlök.
- Rör ihop alla ingredienser i en gryta, koka upp och låt sjuda utan lock tills chutneyn tjocknar, i 45 minuter till 1 timme. Rör om då och då.
- Häll upp chutney i väl rengjorda och varma glasburkar och förslut.
- Förvara i kylskåp.


