Tre olika recept på tryfflar: krispig mjölkchokladtryffel, kardemummatryffel och messmörstryffel.

Ingredienser:
- 1/2 dl strösocker
- 1 1/2 dl rispuffar
- 1 dl vispgrädde
- 200 g mjölkchoklad
- 1 msk honung
- 50 g smör
- ca 200 g kakao
- ca 200 g mörk choklad
- 225 g mörk choklad
- 1 tsk kardemumma
- eller florsocker kakao
- 250 g mörk choklad
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 25 g osaltat smör
- 1 msk honung
- 1 dl messmör med kolasmak
- ca 200 g mörk choklad
Gör så:
- Smörj en plåt. Smält sockret i en kastrull. När allt socker har smält och fått karamellfärg tillsätt rispuffarna och rör om. Bred ut smeten på plåten för att stelna.
- Koka upp grädde, mjölkchoklad och honung under omrörning. När all choklad har smält ta kastrullen från värmen och rör i smöret i små bitar. Blanda till en slät kräm. Låt svalna i rumstemperatur.
- Hacka den stelnade smeten med rispuffar och rör ner i tryffelkrämen. Ställ in i kylskåpet och låt stelna. Ta med en liten sked en klick av krämen och doppa i kakao så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Lägg kulorna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Ställ tryffelkulorna i frysen i minst 30 minuter.
- Smält den mörka chokladen i en skål över sjudande vattenbad. Ta ut några kulor i taget och doppa dem, medan de fortfarande är iskalla, i chokladen. Låt överflödig choklad rinna av. Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna. Tips! Ringla lite smält mjölkchoklad över kulorna som fin dekoration.
- Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädde och kardemumma. Häll det över chokladen. Låt stå i några minuter utan att röra. Blanda sedan försiktigt till en slät kräm. Låt tryffelkrämen svalna i rumstemperatur. Ställ sedan in den i kylen. Rör om ungefär var femtonde minut. När krämen är så pass fast att den går att forma, doppa en klick av tryffelkrämen i kakao eller florsocker så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Eller nyp ihop krämen till kulor. Rulla kulorna i kakao eller florsocker och låt stelna i kylskåp.
- Ställ ut formarna på en plåt. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädde, smör, honung och messmör och rör tills allt har smält. Häll gräddblandningen över chokladen. Låt stå i någon minut. Rör sedan försiktigt tills all choklad har smält. Fördela smeten i formarna och ställ in dem i frysen i ca 2 timmar.
- Smält den mörka chokladen över sjudande vattenbad. Ta ut några praliner i taget ur frysen. Tryck ut dem ur formarna och doppa i chokladen. Lägg dem på bakplåtspapper och ställ dem sedan kallt.


