
Lamm är ju väldigt populärt på påskbordet så idag bjuder vi på ett recept på bräserad lammstek med rosmarin, vitlök och vitt vinssky samt vitlöksrostad potatis.
Antal: 8-10 portioner portioner
Ingredienser:
- 8-10 portioner
- 2 – 2 ½ kg lammstek
- 10 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1 msk smör
- 4 dl torrt vitt vin
- 1 liter hönsfond
- 5 kvistar färsk rosmarin
- efter smak flingsalt
- efter smak svartpeppar
- ca 6 portioner
- ca 1 kg potatis
- 4 vitlöksklyftor
- 2-3 msk olivolja
- salt och peppar
Gör så:
- Värm ugnen till 150 grader.
- Skala vitlöksklyftorna. Skär 3 av vitlöksklyftorna i 4 mindre klyftor. Med en vass kniv, skär små snittar i lammsteken och tryck in vitlöksklyftorna. Salta och peppra riktligt runtom.
- Värm olivolja och smör i en stor stekpanna. Bryn köttet runtom på hög värme i ca 5 minuter. Lägg lammsteken i en stor ugnsform så att hela lammsteken med benet får plats. Häll på vin och hönsbuljong och lägg ner rosmarinkvistar och resten av vitlöksklyftorna i formen. Sätt på ett lock eller täck med aluminiumfolie. Ställ formen i ugnen i ca 4 timmar. Vänd på steken efter ca halva tiden.
- Lägg lammsteken på en skärbräda och täck med folie. Häll skyn inklusive vitlöken och rosmarinkvistarna i en kastrull och reducera till ca hälften kvarstår. Sila av vitlöken och rosmarinen. Smaka av med salt och peppar och servera varm med lammsteken.
- Värm ugnen till 225 grader. Skölj potatisen och skär i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Blanda potatis, vitlök och olja och sprid ut det på en plåt. Salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 20 minuter eller tills potatisen börjar bli gyllenbrun och krispig. Rör om då och då.


