
Idag bjuder vi på det bästa receptet på hemgjord sweet chilisås. Denna härlig sötsliskiga och lagom heta thailändska sås är nästan lika vanlig i det västerländska köket som i det thailändska. Den används både som smaksättning och som dippsås till exempelvis vårrullar. Det går bra att utesluta fisksåsen, men smaka då av med mer salt
Antal: ca 3 dl portioner
Ingredienser:
- 2 röda chilifrukter
- 1 thai chili
- 1 msk finhackad vitlök
- 1 tsk salt
- 3 dl strösocker
- 1 dl ättiksprit (12 %)
- 1 dl vatten
- 1–1 1⁄2 msk maizena majsstärkelse
- 2 msk fisksås
Gör så:
- Skölj och torka chilifrukterna. Ta bort stjälken och kärna ur dem om du vill ha en mildare sås.
- Finhacka chilin och blanda den med vitlök, salt, socker, ättiksprit och vatten i en kastrull.
- Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter.
- Vill man ha en tjockare konsistens kan man blanda ut maizena med lite vatten och vispa ner i såsen. Fortsätt att vispa tills såsen tjocknar något.
- Tillsätt fisksåsen.
- Häll upp i en ren flaska och förslut.
- I kylen håller såsen i flera månader.


