En variant på lasagne där nötfärsen ersätts med röda linser. Mustig och god!

Ingredienser:
Linssås
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 burk á ca 500 g krossade tomater
- 3 ½ dl grönsaksbuljong
- 1 morot
- 3 msk tomatpuré
- 1 lagerblad
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk strösocker
- 2 dl röda linser
- 2 msk basilika
- salt
- svartpeppar
- ca 12 lasagneplattor
Bechamelsås
- 2 msk smör
- 4 msk vetemjöl
- 4-5 dl mjölk
- ca 3-4 dl riven ost
- vitpeppar
- riven muskotnöt
Gör så här:
- Värm ugnen till 200 grader och smörj en ugnsform.
- Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull i några minuter. Tillsätt krossade tomater, buljong, morot, tomatpuré, lagerblad, oregano, socker och röda linser. Koka upp och låt puttra under lock i ca 15 minuter eller tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och peppar. Rör i basilikan.
- Under tiden linssåsen kokar, gör bechamelsåsen genom att smälta smöret i en kastrull. Vispa i vetemjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under fortsatt vispning. Värm under omrörning tills den tjocknar. Tillsätt ost men spar ca 1 dl. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Eventuellt späd ut med mer mjölk.
- Börja med att bred ut ett lager linssås i formen, sedan ett lager lasagneplattor och ytterligare lite tomatsås. Häll över lite béchamelsås. Upprepa och avsluta med ett sista lager plattor, resten av tomatsåsen, béchamelsåsen och strö över den rivna osten.
- Grädda i ugnen ca 35-40 minuter. Låt lasagnen vila i ca 10 minuter innan servering.


