En gudomligt god torskrygg med frasigt örttäcke, serverad med rotselleripuré och gurk- och äppelsallad.

Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 600 g torskrygg
- 500 g rotselleri
- 5 – 6 dl grönsaksbuljong
- 3/4 dl créme fraiche
- 1 msk smör
- salt salt
- peppar peppar
- 75 g smör
Örtströssel
- 1 dl pankoströbröd
- 2 msk dill
- 2 msk persilja
- 1 msk gräslök
- 1 tsk citronskal
- 3/4 tsk salt
Äppel- och gurksallad
- 150 g gurka
- 1 litet äpple
- 2 msk olivolja
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1 tsk citronsaft
- 1 tsk honung
- 1 msk dill
- salt och peppar
Gör så här:
- Lägg rotsellerin i en kastrull. Fyll på med grönsaksbuljong så att rotsellerin täcks precis. Koka upp och låt sjuda tills rotsellerin är mjuk. Sila av buljongen men spar den. Mixa i matberedare eller med mixerstav till en slät puré. Rör i creme fraiche och späd eventuellt med buljong och rör om. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skala och kärna ur gurkan och äpplet. Skär dem i mindre bitar. Vispa ihop olivoljan med vinägern, citronsaften och honungen. Rör ner dillen. Blanda vinägretten med gurk- och äppelbitarna. Smaka av med salt.
- Blanda alla ingredienserna till örtströsslet. Lägg torsken i en ugnsform. Toppa fiskbitarna med örtströsslet och ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills fiskens innertemperatur är ca 52 grader. Servera torsken med rotselleripurén och äppel- och gurksalladen. Garnera med dill.


