Fiskgratäng med en extra god touch av fänkål.

Ingredienser:
- 4 à ca 250 g torskryggfiléer
- ca ½ tsk salt
- 100 g fänkål
- 25 g smör
- salt och svartpeppar
- dill till garnering
Sås
- 2 dl crème fraîche
- 1 dl grädde
- ½ fiskbuljongtärning
- 1-2 msk pressad citronsaft
- ½ tsk rivet citronskal
- 1 msk hackad dill
- salt och vitpeppar
Potatismos
- 800 g mjölig potatis
- 1-2 dl varm mjölk
- 50 g smör
- salt och peppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 225 grader. Smörj en ugnsform.
- Salta torskfiléerna. Skiva fänkålen så tunt som möjligt. Använd gärna en mandolin.
- Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa sedan potatisen genom en potatispress. Värm grädde och smör tills smöret har smält och häll ner i potatisen under vispning. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda alla ingredienserna till såsen förutom dillen i en kastrull. Värm och rör om tills buljongtärningen har lösts upp. Rör ner dill och smaka av med salt och peppar.
- Fräs fänkålen i smör i en stekpanna i några minuter. Fördela fänkålen i ugnsformen. Lägg ner torskfiléerna i mitten av formen. Klicka ut potatismoset runtom fisken. Häll till sist såsen över fisken. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills fisken är genomkokt och moset gyllenbrunt. Lägg på lite folie ifall den börjar få för mycket färg. Låt gärna stå i 10 minuter innan servering. Garnera med lite dill.


