Mixa ingredienserna till ramslöksoljan slät.
Vit gazpacho, eller ”ajo blanco” – en fräsch kall spansk soppa som även går utmärkt att servera varm. Här har vi adderat en svensk touch genom att ringla över ramslöksolja. Får du inte tag i ramslök kan du byta ut den mot gräslök.
Foto Lisa Björner.
1.
Mixa ingredienserna till ramslöksoljan slät.
2.
Värm ugnen till 175 grader. Smörj en ugnsfast form med 1 msk av olivoljan. Skär vitlökarna i två delar tvärs över klyftorna och lägg dem med snittytan ner i formen. Rosta i ugnen i cirka 30 minuter. Ta ut vitlöken ur ugnen och låt svalna.
3.
Under tiden, fräs den gula löken i resten av oljan över låg värme i cirka 20 minuter.
4.
Rosta brödsmulorna och mandeln var för sig i ugnen eller i en torr stekpanna.
5.
Tryck försiktigt ut vitlökarna ur skalen. Mixa dem tillsammans med lök, mandel och brödsmulor i matberedare eller med stavmixer. Häll i lite av buljongen och kör till en slät massa. Blanda i resten av buljongen.
6.
Smaka av med salt och peppar. Låt soppan stå i kylskåpet i minst 1 timme (om du vill ha den kall) så att den är riktigt kall vid serveringen.
7.
Fördela soppan i kylda glas eller skålar. Ringla över ramslöksoljan och strö över nymalen svartpeppar.
3 hela vitlök
2 msk olivolja
1 gul lök
1 ½ dl brödsmulor (1-2 skivor vitt bröd)
1 ½ dl mandel
ca 1 liter höns- eller grönsaksbuljong
1/2 tsk salt
1 krm peppar
25 g ramslök
1 dl jungfru olivolja
1 krm salt