back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Vit gazpacho med ramslöks­olja

  • 4 portioner

Vit gazpacho, eller ”ajo blanco” – en fräsch kall spansk soppa som även går utmärkt att servera varm. Här har vi adderat en svensk touch genom att ringla över ramslöksolja. Får du inte tag i ramslök kan du byta ut den mot gräslök.

Foto Lisa Björner.

Detta recept har vi ursprungligen skrivit för tidningen Allt om mat

Hur

Gör så här

1.

Mixa ingredienserna till ramslöksoljan slät.

2.

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en ugnsfast form med 1 msk av olivoljan. Skär vitlökarna i två delar tvärs över klyftorna och lägg dem med snittytan ner i formen. Rosta i ugnen i cirka 30 minuter. Ta ut vitlöken ur ugnen och låt svalna.

3.

Under tiden, fräs den gula löken i resten av oljan över låg värme i cirka 20 minuter.

4.

Rosta brödsmulorna och mandeln var för sig i ugnen eller i en torr stekpanna.

5.

Tryck försiktigt ut vitlökarna ur skalen. Mixa dem tillsammans med lök, mandel och brödsmulor i matberedare eller med stavmixer. Häll i lite av buljongen och kör till en slät massa. Blanda i resten av buljongen.

6.

Smaka av med salt och peppar. Låt soppan stå i kylskåpet i minst 1 timme (om du vill ha den kall) så att den är riktigt kall vid serveringen.

7.

Fördela soppan i kylda glas eller skålar. Ringla över ramslöksoljan och strö över nymalen svartpeppar.

Ingredienser

Ingredienser

3 hela vitlök

2 msk olivolja

1 gul lök

1 ½ dl brödsmulor (1-2 skivor vitt bröd)

1 ½ dl mandel

ca 1 liter höns- eller grönsaksbuljong

1/2 tsk salt

1 krm peppar

Ramslöksolja

25 g ramslök

1 dl jungfru olivolja

1 krm salt