back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Ugnsrostad lök

Förutom att dessa lök"blommor" är goda, så är de väldigt vackra och passar perfekt att servera som tillbehör. Vi använder både gula och röda lökar då det blir väldigt fint, men det går bra att använda antingen eller. Rödlök är oftast mildare än gul lök.

Foto Lisa Björner

Hur

Gör så här:

1.

Sätt ugnen på 175 grader.

2.

Skala löken. Skär av en liten del av toppen på varje lök och lägg den med snittsidan neråt. Med en vass kniv, skär ca 1 cm från roten rakt ner. Vrid löken en fjärde dels varv och skär ytterligare ett snitt. Göra likadant två gånger till så att löken är skuren i 4 delar (som håller ihop vid roten). Gör ytterligare 1 till 2 snittar i varje del, beroende på hur stor löken är. Vänd på löken och dra försiktigt isär delarna så att det ser ut som en blomma.

3.

Lägg lökarna på en ugnsplåt.

4.

Blanda olja, vinäger, salt och peppar. Ringla över lökarna. Repa timjankvistarna och strö över lökarna. (Spar några blad till att garnerna med).

5.

Baka löken mitt i ugnen i ca 40 minuter.

6.

Strö över resterande timjan, flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera direkt.

Ingredienser

Ingredienser

3 medelstora rödlökar

3 medelstora gula lökar

2 msk olja

2 msk vit balsamvinäger

1/4 tsk salt

¼ tsk nymalen svartpeppar

några kvistar färsk timjan

En nypa flingsalt och nymalen svartpeppar