back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Sotad salladslök med pocherat ägg

 • 4-6 portioner

Det är sällan man äter salladslök som en egen rätt – vilket är synd då den är väldig god. Vilket du kommer upptäcka här – när vi serverar den med ett härligt krämigt pocherat ägg. För övrigt kan vi upplysa om att det heter just ”salladslök” och inte ”vårlök”. På grund av misstolkning av det engelska namnet ”spring onion” händer det att många säger salladslök – men det är som sagt fel (även om vårlök kanske låter trevligare…).

Foto: Helen Pe

  Hur

  Gör så här

  1.

  Skölj och skär bort nedre delen av salladslöken. Stek salladslöken i olivolja på hög värme tills den är nästan lite bränd. Det går även bra att grilla den.

  2.

  Fyll en kastrull med vatten och tillsätt ättiksprit och salt. Koka upp. Sänk värmen och låt vattnet sjuda. Pochera ett ägg i taget. Knäck ett ägg i en kopp. Rör upp en virvel i vattnet med en sked och låt ägget försiktigt glida ner i vattnet i mitten av virveln. Låt ägget sjuda i 1-2 minuter eller tills äggvitan har stelnat men gulan är fortfarande lös. Ta försiktigt upp ägget med en hålslev och låt det rinna av. Lägg åt sidan. Gör likadant med alla ägg.

  3.

  Lägg salladslöken på tallrikar eller ett stort serveringsfat. Toppa salladslöken med de pocherade äggen. Strö över salt och peppar. Garnera med krasse.

  4.

  Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Lantliv

  Ingredienser

  Ingredients

  ca 20 salladslök

  2 msk olivolja

  1 krm ättiksprit

  ½ tsk salt

  4 – 6 ägg

  Flingsalt

  Svartpeppar

  Krasse till garnering