Vispa smör och socker ljust och poröst.
Shortbread – spröda och goda småkakor som riktigt smälter i munnen – är en brittisk variant på våra mördegskakor. Rismjöl, som ger kakorna en härlig ”sandig” konsistens finns att hitta i de flesta välsorterade matbutiker samt i Asiatiska livsmedelsbutiker.
1.
Vispa smör och socker ljust och poröst.
2.
Blanda de torra ingredienserna.
3.
Rör ihop med smör- och sockerblandningen.
4.
Blanda snabbt till en deg. Obs! Överarbeta inte degen.
5.
Kavla eller tryck ut degen på en plåt, klädd med bakplåtspapper.
6.
Skär ut kakor i önskad form. Nagga degen med en gaffel.
7.
Ställ in plåten i kylen i ca 30 minuter eller tills kakorna har stelnat helt.
8.
Värm ugnen till 150 grader.
9.
Grädda kakorna i ugnen, på nedersta falsen, i ca 30 minuter. Om kakorna inte är utskurna, görs det direkt när de tas ut från ugnen.
10.
Låt kakorna svalna på ett galler.
11.
För lite sötare kakor kan man strö lite strösocker eller råsocker över kakorna innan de gräddas.
250 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
80 g rismjöl
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt (eller mät)