back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Rostad sötpotatis- & morotssoppa med kokos

  • ca 50 min
  • ca 4 portioner

Genom att rosta sötpotatisen och morötterna får man en intensivare och djupare smak än om man kokar dem. Detta soppa passar perfekt om man vill ta tillvara på rotfruksrester - då det går även bra att slänga ner t ex palsternacka, rotselleri eller pumpa.

Hur

Gör så här:

1.

Skala och skär sötpotatis och morötter i grova bitar. Skala löken och skär i halvmånar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg allt i en ugnsfast form.

2.

Ringla över lite olja och grilla i ugnen, i 200 grader, i 30 - 40 minuter. Rör om då och då.

3.

Lägg ner de rostade grönsakerna och löken i en kastrull (eller mixer). Tillsätt buljong, röd currypasta, ingefära och kokosmjölk. Mixa slät.

4.

Värm och låt småputtra i 5 minuter. Späd eventuellt med lite vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Garnera ev med koriander.

5.

TIPS!

6.

Tillsätt 3 msk jordnötssmör.

7.

Tillsätt en skvätt limesaft och lite rivet limeskal.

8.

Riv ner lite apelsinskal.

9.

Tillsätt en skvätt asiatiskt fisksås.

10.

Toppa med furikake.

11.

Toppa med Scichimi Togarashi.

12.

Toppa med chiliflakes.

13.

Låt kaffirlimeblad eller citrongräs koka med på slutet. (Öka då tiden som soppan kokar till ca 15 min)

Ingredienser

Ingredienser

ca 500 g sötpotatis

ca 500 g morötter

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

ca 1 liter hönsbuljong/grönsaksbuljong

1 tsk thai röd currypasta

1 msk riven färsk ingefära

2,5 dl kokosmjölk

salt och peppar

ev koriander till garnering