back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Pain d´epice med ädelost och fikon

  • 1 limpa

Pain d’épice är en ljuvligt söt och kryddig kaka. I Frankrike serverar man den gärna med lite smör och marmelad till frukost. Vi väljer att servera den till glöggminglet med färska fikon och en smakrik ädelost. Så otroligt gott!

Foto Helen Pe

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader Smörj och mjöla en avlång bakform

2.

Blanda de torra ingredienserna samt kryddorna i en stor bunke

3.

Värm honung, marmelad, smör och mjölk i en kastrull över låg värme När allt har precis smält, häll blandningen över de torra ingredienserna. Rör till en slät smet. Låt svalna något och rör sedan ner ägget

4.

Häll smeten i formen Krossa sockerbitarna lätt och strö över

5.

Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter  Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna. Servera med t ex ädelost och färska fikon.

Ingredienser

Ingredienser

4 dl vetemjöl

1 dl grovt rågmjöl

2 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen kanel

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kardemumma

1/2 tsk malda nejlikor

1/2 tsk malen muskot

2 dl honung

2 dl apelsinmarmelad

50 g smör

1/2 dl mjölk

1 ägg

ca 8 sockerbitar (kan uteslutas)

Ädelost och färska fikon till servering

Godaste drycken till glöggminglet