back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Orientalisk linsgryta med merguez och persiljebulgur

  • ca 1 timme
  • ca 6 portioner

En kryddig och smakrik linsgryta med merguezkorv och persiljebulgur. Perfekt för att ge lite värme och exotiska smaker till en grå dag. Uteslut merguezkorven om man vill ha rätten vegetarisk – den är ändå lika god!

Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 225 grader. Skala sötpotatisen och dela och kärna ur paprikan. Skär dem i klyftor och lägg på en plåt.

2.

Ringla över 1 msk olivolja, salta och rör om. Rosta i ugnen i 10-15 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk.

3.

Skala och finhacka lök och vitlök under tiden. Finhacka även bleksellerin.

4.

Fräs lök och vitlök i 1 msk olivolja i några minuter i en stekgryta. Tillsätt sellerin och fräs i ytterligare någon minut.

5.

Häll i krossade tomater, buljong, linser, sambal oelek, tomatpuré och socker. Koka upp och låt puttra under lock i cirka 20 minuter eller tills linserna är mjuka.

6.

Tillsätt rostad sötpotatis och paprika. Smaka av med salt och peppar.

7.

Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen men i grönsaksbuljong i stället för vatten. Mixa persiljan och tillsätt oljan. Rör ihop persiljeoljan med bulgurgrynen och smaka av med örtsalt.

8.

Stek eller grilla korven. Servera den tillsammans med persiljebulgur och linsgryta.

Ingredienser

Ingredienser

600 g merguez eller annan lammkorv

Linsgryta

500 g sötpotatis

2 röda paprikor

3 msk olivolja

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 stjälkar bladselleri

800 g krossade tomater

2 dl höns- eller grönsaksbuljong

3 dl röda linser

1–1 1/2 msk sambal oelek

1 msk tomatpuré

1 tsk strösocker

salt och peppar

Persiljebulgur

4 1/2 dl bulgur

grönsaksbuljong

ca 4 dl hårt packad bladpersilja

1/2 dl rapsolja

örtsalt