back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Nyponsoppa

  • 7 - 10 dl

En klassisk hemgjord nyponsoppa som kan göras antingen med färska nypon eller med nyponskalsmjöl. Servera gärna med mandelbiskvier. Receptet hittar ni här!

Hur

Med färska nypon

1.

Skölj nyponen och ta bort blomfästet. Lägg nypon och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills nyponen är mjuka, i cirka 15 minuter. Ta kastrullen från värmen och mixa nyponen med stavmixer. Sila ner massan i en ren kastrull genom en finmaskig sil eller silduk. Tillsätt socker efter smak. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och vispa ner i soppan. Värm soppan under omrörning tills första bubblan syns – ta då kastrullen från värmen. Soppan kan ätas varm eller kall

Med nyponskalsmjöl

1.

Häll vattnet i en kastrull. Blanda nyponskalsmjöl och potatismjöl. Vispa ner blandningen i vattnet. Värm soppan under omrörning tills första bubblan syns – ta då kastrullen från värmen. Tillsätt socker efter smak. Soppan kan ätas varm eller kall.

Tips!

1.

I kylen håller sig nyponsoppan i 4 – 5 dagar, i frysen i flera månader

Ingredienser

Med färska nypon

7 dl färska nypon

1 ½ liter vatten

1 – 1 ½ dl strösocker

1 ½ msk potatismjöl + lite kallt vatten

Med nyponskalsmjöl

6 dl kallt vatten

½ dl nyponskalsmjöl

1 msk potatismjöl

2 – 3 msk rårörsocker