Klä en bakform, ca 20 x 30 cm med bakplåtspapper.
Enkla och goda rutor som man inte behöver grädda utan bara rör ihop och låter stelna i kylskåpet.
Foto: Lisa Björner
1.
Klä en bakform, ca 20 x 30 cm med bakplåtspapper.
2.
Smält smör i en stor kastrull. Rör i sockret och värm till sockret har lösts upp något. Rör sedan i havregrynen. Värm under omrörning i 4 - 5 minuter eller tills havregrynen mjuknar något. Rör ner vaniljsocker.
3.
Lägg 2 dl av havreblandningen åt sidan. Tryck ut resterande havreblandning hårdpackad i botten på formen. Ställ in i kylskåpet tills den stelnar, i minst 30 minuter
4.
Smält chokladen i en skål över ett vattenbad. Rör ner jordnötssmöret. Häll ut blandningen i formen och bred försiktigt ut till ett jämt lager. Strö över de hackade jordnötterna och resterande havreblandning.
5.
Ställ in formen i kylskåpet i ett par timmar eller tills det har stelnat.
6.
Smält chokladen och ringla över. Låt stelna och skär i rutor.
250 g smör
1 1/4 dl farinsocker
8 ½ dl havregryn
1 ½ tsk vaniljsocker
250 g mörk choklad, hackad
2 1/2 dl jordnötssmör
¾ dl hackade jordnötter till garnering
50 g mörk choklad till garnering