back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

”No bake” choklad- och havrerutor med jordnötssmör

  • ca 20 bitar

Enkla och goda rutor som man inte behöver grädda utan bara rör ihop och låter stelna i kylskåpet.

Foto: Lisa Björner

    Hur

    Gör så här:

    1.

    Klä en bakform, ca 20 x 30 cm med bakplåtspapper.

    2.

    Smält smör i en stor kastrull. Rör i sockret och värm till sockret har lösts upp något. Rör sedan i havregrynen. Värm under omrörning i 4 - 5 minuter eller tills havregrynen mjuknar något. Rör ner vaniljsocker.

    3.

    Lägg 2 dl av havreblandningen åt sidan. Tryck ut resterande havreblandning hårdpackad i botten på formen. Ställ in i kylskåpet tills den stelnar, i minst 30 minuter

    4.

    Smält chokladen i en skål över ett vattenbad. Rör ner jordnötssmöret. Häll ut blandningen i formen och bred försiktigt ut till ett jämt lager. Strö över de hackade jordnötterna och resterande havreblandning.

    5.

    Ställ in formen i kylskåpet i ett par timmar eller tills det har stelnat.

    6.

    Smält chokladen och ringla över. Låt stelna och skär i rutor.

    Ingredienser

    Ingredienser

    250 g smör

    1 1/4 dl farinsocker

    8 ½ dl havregryn

    1 ½ tsk vaniljsocker

    250 g mörk choklad, hackad

    2 1/2 dl jordnötssmör

    ¾ dl hackade jordnötter till garnering

    50 g mörk choklad till garnering