Rengör och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och tärna äpplet.
En krämig och smakrik polenta rätt med svampragú. Perfekt för hösten!
1.
Rengör och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och tärna äpplet.
2.
Stek svampen i en torr stekpanna i några minuter så att den vätskar av sig. Rör om då och då. När all vätska har avdunstats, tillsätt smör och lök. Fräs i ca 10 minuter utan att löken tar färg. Tillsätt vinet och äpplet, och låt koka ihop i någon minut. Rör i vispgrädde, färskost och soja. Värm och smaka av med salt och peppar.
3.
Skala och finhacka schalottenlök till örtpolentan. Fräs i olivolja i några minuter i en kastrull. Tillsätt hönsbuljong och vispgrädde. Koka upp och rör ner polentan. Låt sjuda i ca 15 minuter tills den tjocknar. Rör om då och då. Rör i örterna och parmesan och smaka av med salt och peppar. Servera den krämiga polentan med svampragún. Garnera med färsk timjan och lingon.
500 g valfri svamp
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 litet äpple
1 msk smör
2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
1 dl färskost
1 tsk kinesisk soja
Salt och svartpeppar
1 schalottenlök
1 msk olivolja
8 dl hönsbuljong
3 dl vispgrädde
2 ½ dl polentagryn
ca 1 dl finhackad färsk timjan och bladpersilja
50 g parmesanost
Salt och peppar
Lingon till garnering