back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Hemgjorda chokladägg

  • 6 stycken

En rolig överraskning på påsken är att bjuda på chokladfyllda ägg. Det är dessutom ett perfekt projekt att göra med barnen. Använd gärna choklad av mycket god kvalité.

Hur

Gör så här

1.

Rengör ägget noggrant. Picka ett pyttelitet hål i den spetsiga änden. Om skalet är hårt kan man behöva något lite kraftigare än ett nål, t.ex. en stektermometer eller grillspett i metall. Gör sedan ett större hål i andra änden av ägget. Gör likadant med övriga ägg.

2.

Blås hårt i det lilla hålet. Se till att ha en skål under ägget då innehållet kommer att rinna (alt flyga) ut genom det större hålet. När äggen är tömda på allt innehåll, skölj dem noggrant med vatten tills de är helt rena inuti. Koka upp vatten i kastrull. Med en tång sänk ner ägget i vattnet och se till att den fylls med vatten. Låt sjuda i 10 minuter. Ta upp äggen och töm på vatten. Låt stå och torka i minst ett dygn. Det är viktigt att de är helt torra inuti.

3.

Finhacka valfri choklad och smält i en skål över vattenbad.

4.

Fyll en spritspåse med chokladen. Spritsa chokladen i äggen tills de är fulla. Knacka på ägget lite försiktigt för att ta bort eventuella luftbubblor. Ställ äggen tillbaka i kartongen alternativt i äggkoppar, och ställ direkt i kylskåpet för att stelna.

5.

Vill man ha 'marmorerade' ägg kan man fylla dem lite åt gången med olika chokladsorter. Ställ äggen i kylskåpet mellan lager för att stelna innan du fyller på med ett nytt lager. Vill man ha ojämnt mönster kan man luta lite på äggen när chokladen stelnar. Vid servering, vänd på ägget och ställ den i en äggkopp med det större hålet nedåt så att det inte syns.

Ingredienser

Ingredienser

6 st ägg

ca 400 g mörk choklad, ljus choklad eller vitchoklad