Ställ fram köttet så det blir rumstempererat.
Idag bjuder vi på helstekt oxfilé med svart olivröra, färska fikon och blomkålspuré. Denna rätt en smakrik balans mellan de olika komponentena. Oxfilén står i centrum med sin köttiga och saftiga karaktär, medan svart olivröra, färska fikon och blomkålspuré kompletterar den perfekt. Denna kombination av smaker – salt, söt, nötig och saftig – skapar en minnesvärd matupplevelse som tillfredsställer både smaklökar och ögat. Det är en perfekt rätt för att imponera på dina gäster vid en speciell middag eller tillfälle.
1.
Ställ fram köttet så det blir rumstempererat.
2.
Olivröra: Kör alla ingredienser i matberedare eller med stavmixer till en röra.
3.
Blomkålspuré: Skär blomkålen i mindre bitar. Lägg ner dem i en kastrull med buljong och låt koka i cirka 10 minuter eller tills blomkålen är mjuk. Häll bort buljongen och tillsätt smör, crème fraîche, salt och peppar. Mixa till en slät puré med stavmixer eller i matberedare.
4.
Sätt ugnen på 125°.
5.
Torka av köttet och salta och peppra runtom. Värm 1 msk smör och olivoljan i en stekpanna. Lägg i oxfilén och bryn köttet runtom. Lägg över i en ugnssäker form och stek i ugnen till en innertemperatur på 55 – 60°, i ca 30 minuter beroende på tjockleken. Låt köttet vila i ca 10 minuter innan servering.
6.
Skär fikonen i klyftor. Stek fikonklyftorna snabbt runtom i resterande smör på hög värme.
7.
Skär upp köttet i skivor och servera tillsammans med olivröran, fikonen och blomkålspurén. Garnera med färsk timjan.
ca 600 g oxfilé
3 msk smör
1 msk olivolja
4 färska fikon
Garnering färsk timjan
4 dl svarta urkärnade Kalamata oliver
1 vitlöksklyfta
2 sardeller
1 msk pressad citronsaft
En nypa svartpeppar
ca 800 g blomkål
1 liter grönsaksbuljong
½ dl crème fraîche
3/4 tsk salt
1/2 krm vitpeppar