Skär auberginerna i skivor, ca 1 cm tjocka. Salta auberginen på både sidor och lägg i ett durkslag. Låt stå i 30 minuter.
Idag åker grillen fram och mackor ska grillas! Men inte vilken macka som helst - utan vi gör en en mack-variant av den kända italienska melanzane alla parmigiana. Se till att ha några servetter till hands då denna macka är härligt mojsig och kladdig.
1.
Skär auberginerna i skivor, ca 1 cm tjocka. Salta auberginen på både sidor och lägg i ett durkslag. Låt stå i 30 minuter.
2.
Tomatsås: Skala lök och vitlök och finhacka. Stek i olja i några minuter i en kastrull. Tillsätt tomater, tomatpuré, socker och kryddorna. Koka upp och låt sjuda i 30 minuter. Rör om då och då. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
3.
Skölj aubergineskivorna i kallt vatten. Torka sedan med hushållspapper. Pensla med olivolja. Grilla auberginen tills den är genomstekt. Grilla brödskivorna tills de får fina grillränder.
4.
Varva tomatsås, aubergine, basilikablad, mozzarella och parmesan mellan två brödskivor. Vill man att mozzarellan ska smälta lite kan man ställ tillbaka mackorna på grillen och värma över indirekt värme i några minuter. Skär i trekanter. Fäst gärna ihop med en grillpinne eller tandpetare. Servera direkt.
1 aubergine
2 tsk salt
8 skivor vitt bröd
2 mozzarella
50 g parmesan
1 kruka basilika
olivolja till pensling
1/2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1/4 tsk torkad oregano
1/4 tsk salt
1 nypa malen svartpeppar