back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Crespeou - fransk omelettetårta

 • 8 – 10 bitar

Crespeou är en ”omelette-tårta” från Provence. Man gör olika omeletter som man smaksätter med diverse örter och grönsaker och lägger sedan lager på lager. Ibland serverar man den med en tomatsås, vi tycker dock den är god precis som den är. Ja, det är många ägg (36 st!) – men det är ju trots allt påsk!

Foto: Helen Pe

  Hur

  Gör så här:

  1.

  Dela upp äggen i tre skålar, dvs 12 ägg i varje skål. Vispa ner 1 tsk salt i varje skål. Tillsätt basilika i den ena skålen, morot i den andra och paprika i den tredje.

  2.

  Pensla smör i en stekpanna, gärna lite mindre storlek. Häll upp lite av ägg- och basilikasmeten, vicka lite på pannan så ägget täcker botten av stekpannan och stek över medel-låg värme. När omeletten har stelnat men är fortfarande lite krämig, lägg den på ett fat.

  3.

  Gör likadant med ägg- och morotssmeten och lägg den färdiga omeletten på basilikaomeletten. Gör likadant med ägg- och paprikasmeten. Fortsatt att göra på samma vis, och varva omeletterna tills du har använt upp all smet.

  4.

  Crespeou kan serveras direkt, göras några timmar i förväg eller örvaras i kylen i några dagar (inlindad i plastfolie). Värm sedan några minuter på låg värme i ugnen eller servera den rumsvarm.

  Ingredienser

  Ingredienser

  36 ägg, storlek medium

  3 tsk salt

  1 dl finhackad basilika

  2 dl finriven morot

  1 dl finhacka röd paprika

  50 g smält smör