Frisk, glittrande och perfekt som lätt avslut: citruscarpaccio med len färskostkräm smaksatt med lime är en efterrätt som känns både elegant och enkel. När citrusfrukterna är i säsong är de som allra saftigast och mest aromatiska – precis det som gör tunna skivor av apelsiner, blodapelsiner, grapefrukt, pomelo och clementiner extra goda. Servera med den syrliga limekrämen för en fräsch kontrast som passar utmärkt till vintermiddagar och festliga tillfällen.

Foto Lisa Björner
Citruscarpaccio och färskostkräm med smak av lime
Tid: ca 20 minuter
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
- ca 1 kg blandande citrusfrukter t ex apelsiner, blodapelsiner, grapefrukt, pomelo, clementiner
Limekräm - 100 g cream cheese
- ½ dl florsocker
- 1 dl vispgrädde
- rivet skal från ½ lime
Gör så här:
- Skala citrusfrukterna med en vass kniv och skär bort även allt det vita beska. Ta bort kärnorna. Skär i skivor.
- Limekräm: Vispa cream cheese och florsocker. Vispa grädden i en annan skål. Blanda försiktigt grädden med krämen och rör i limeskal.
- Lägg upp citrusfrukten fint på ett fat. Garnera med färsk mynta. Servera med limekrämen.


