back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Barbeque Whisky Ribs

  • 6 portioner

Vi har många minnen från ”Backyard BBQ´s” från vår uppväxt i USA. Det grillades hamburgare, majskolvar, stora steaks – och ribs! Just ribs är standard på en amerikansk barbeque. Idag bjuder vi på ribs som smaksatts med en senap- & ingefärsrub samt en härlig sliskig whiskey glaze. Glöm inte servetterna – dessa är härligt kletiga då vi dränker dem i en god sötsliskig och rökig barbequesås.

Hur

Gör så här

1.

Lägg ner köttet i en stor kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker köttet. Lägg i salt, svartpeppar och lagerblad. Koka upp och låt sjuda i ca 1 timme, eller tills köttet lossnar lite lätt från benet. Tänk på att inte koka för hårt eller för länge så att köttet lossnar helt. Plocka ur köttet ur kastrullen och låt svalna. Om man kokar köttet dagen innan, låt köttet svalna i koklagen.

2.

Blanda alla ingredienser till kryddblandningen och gnid in hela köttet generöst med kryddblandningen. Låt köttet marineras i några timmar i kylskåpet, helst över natten.

3.

Whisky Barbequesås: Koka upp 2 dl whiskey och reducera tills 2 msk återstår. Tillsätt resten av whiskyn och ingredienserna och låt sjuda på svag värme i ca 30 minuter eller tills den tjocknar.

4.

Förbered grillen. Det är viktigt att kolen inte är för het när man ska grilla revbensspjällen. Grilla spjällen på båda sidor tills det får en fin grillyta. Pensla med lite av såsen några gånger under grillningen. Var försiktig så att det inte bränns. Pensla på resten av barbequesåsen och servera direkt.

Ingredienser

Ingredienser

ca 2 1/2 kg tunna revben eller kamben

1 tsk per liter vatten salt

5 svartpepparkorn

lagerblad

Senap- & ingefärskryddblandning (rub)

2 msk stötta gula senapsfrön

1 1/2 msk mald chilipeppar

2 msk farinsocker

1 tsk vitlökspulver

1/2 tsk mald ingefära

1 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

Whiskey barbequesås

4 dl whiskey

2 dl ketchup

4 msk mörk sirap eller lönnsirap

2 msk äppelcidervinäger

1 msk pressad citronsaft

1 msk Worcestershiresås

ev ½ tsk flytande rökextrakt