back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Ägg med smaksatt salt

En favorit är att koka ägg och sen doppa i smaksatt salt eller någon god kryddblandning. Tre favoriter är citron- och chilisalt, dukkah och örtsalt. Med vaktelägg blir det lite mer elegant – och med hönsägg mer generöst!

    Hur

    Citron- och chilisalt

    1.

    Värm ugnen till 75 grader. Tvätta citronerna och riv skalet utan att få med det beska vita. Sprid ut skalet på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen i cirka 10 minuter. Det kan också torkas i rumstemperatur men då tar det ett par timmar. Mortla eller mal saltet med citronskalet och chiliflingor

    Örtsalt

    1.

    Mortla eller mal alla ingredienserna

    Dukkah

    1.

    Värm ugnen till 175 grader. Rosta hasselnötterna i ugnen i ca 10 minuter. Rör om då och då. Lägg nötterna i en ren handduk och gnugga dem mellan händerna så att skalet lossnar. Hacka nötterna

    2.

    Rosta sesamfröna i en torr stekpanna under omrörning. Låt svalna. Rosta koriander och spiskummin i en torr stekpanna tills det börjar dofta gott. Mal eller mortla de rostade kryddorna till ett fint pulver

    3.

    Blanda med nötter, sesamfrön och salt

    Ingredienser

    Citron- och chilisalt (ca 1 dl)

    1 dl flingsalt

    1 citroner

    1 tsk chiliflingor

    Örtsalt (ca 1 dl)

    1 ½ dl flingsalt

    1 tsk torkad oregano

    1 tsk torkad persilja

    1 tsk torkad basilika

    ½ tsk torkad mejram

    ½ tsk torkad rosmarin

    ½ tsk torkad timjan

    ½ tsk vitlökspulver

    1 krm torkad salvia

    Dukkah (ca 1 dl)

    ½ dl hasselnötter

    2 msk vita och/eller svarta sesamfrön

    1 msk korianderfrön

    2 tsk spiskumminfrön

    2 tsk flingsalt