En underbart god vegetarisk smördegsinbakad svamppaté som passar som förrätt, varmrätt eller på julbordet.

Antal: 12-15 skivor portioner
Ingredienser:
- 1 kg färsk svamp
- 1 gul lök
- 3 msk olivolja
- 1 dl ströbröd
- 5 ägg
- 1 tsk timjan
- 1 dl vispgrädde
- salt och svartpeppar
- ca 425 g smördeg
- till pensling ägg
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader.
- Rensa svampen. Finhacka löken. Värm oljan i en stekpanna och fräs löken i några minuter.
- Tillsätt svampen och fräs i ytterligare några minuter. Låt svalna.
- Kör svampen till en finhackad röra i en matberedare. Tillsätt sedan ägg, ströbröd och timjan. Kör i ca 30 sekunder.
- Tillsätt till sist grädden och kör i ytterligare några sekunder tills allt är välblandat. Smaka av med salt och peppar.
- Om smördegen inte redan är utkavlad, kavla ut den något.
- Klä en avlång bakform med smördegen. Låt ca 2 cm av smördegen hänga över kanten. Spar lite smördeg till lock och eventuella dekorationer.
- Häll ner svampfyllningen i formen.
- Lägg på deglocket. Nyp ihop locket runt kanten med den deg som hänger utanför formen.
- Gör några snitt i locket för att släppa ut ånga. Skär gärna ut några dekorationer för att garnera locket. Pensa med det vispade ägget.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme. Om locket börjar få för mycket färg, täck med lite folie. Låt svalna.


