Smördegs­paj med vanilj­kräm, färska bär och frukt

En snabb och läcker smördegspaj med vaniljkräm, färska bär och frukt. Perfekt att njuta av under semestern!

Antal: ca 6 bitar

Ingredienser:

  • 1 rulle á 250 g smördeg
  • 1 lättvispat + 1 tsk vatten ägg
  • 1 msk strösocker

Vaniljkräm

  • 3/4 dl strösocker
  • 2 1/2 msk Maizena majsstärkelse
  • en nypa salt
  • 3 äggulor
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g rumsvarmt smör

Till garnering

  • valfri frukt och bär
  • citronmeliss
  • mynta

Gör så här:

Vaniljkräm

  1. Rör ihop socker, majsstärkelse och salt i en bunke. Vispa ner äggulorna till en smet.
  2. Koka upp mjölken. Ta bort kastrullen från spisen och vispa ner äggsmeten i mjölken. Värm sedan över medelhög värme under omrörning tills den tjocknar till en kräm. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa ner vaniljsockret och smöret.
  3. Kyl krämen i ett kallt vattenbad. Om krämen inte ska användas direkt, förvara övertäckt i kylskåpet.

Smördegspaj

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Rulla ut smördegen på en bakplåt. Vik in smördegen så att den får en fin pajkant. Picka hål i botten på smördegen med en gaffel. Pensla all smördeg med vispat ägg. Strö över sockret, både botten och kanten.
  3. Grädda smördegen mitt i ugnen i ca 12 minuter tills den blir gyllene. Låt svalna helt.
  4. Bred ut nästan all vaniljkräm på smördegen. Garnera med färsk frukt, bär och citronmeliss. Servera direkt. Servera resten av vaniljkrämen vid sidan av.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Jamaikansk grillad majs med jerk-majonnäs och rostad kokos

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x