En snabb och läcker smördegspaj med vaniljkräm, färska bär och frukt. Perfekt att njuta av under semestern!

Antal: ca 6 bitar
Ingredienser:
- 1 rulle á 250 g smördeg
- 1 lättvispat + 1 tsk vatten ägg
- 1 msk strösocker
Vaniljkräm
- 3/4 dl strösocker
- 2 1/2 msk Maizena majsstärkelse
- en nypa salt
- 3 äggulor
- 2 1/2 dl mjölk
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g rumsvarmt smör
Till garnering
- valfri frukt och bär
- citronmeliss
- mynta
Gör så här:
Vaniljkräm
- Rör ihop socker, majsstärkelse och salt i en bunke. Vispa ner äggulorna till en smet.
- Koka upp mjölken. Ta bort kastrullen från spisen och vispa ner äggsmeten i mjölken. Värm sedan över medelhög värme under omrörning tills den tjocknar till en kräm. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa ner vaniljsockret och smöret.
- Kyl krämen i ett kallt vattenbad. Om krämen inte ska användas direkt, förvara övertäckt i kylskåpet.
Smördegspaj
- Värm ugnen till 200 grader.
- Rulla ut smördegen på en bakplåt. Vik in smördegen så att den får en fin pajkant. Picka hål i botten på smördegen med en gaffel. Pensla all smördeg med vispat ägg. Strö över sockret, både botten och kanten.
- Grädda smördegen mitt i ugnen i ca 12 minuter tills den blir gyllene. Låt svalna helt.
- Bred ut nästan all vaniljkräm på smördegen. Garnera med färsk frukt, bär och citronmeliss. Servera direkt. Servera resten av vaniljkrämen vid sidan av.


