De smörstekta svartrötterna med den klassiska franska såsen beurre blanc passar perfekt som en förrätt. Det går även bra att servera med t ex en bit fisk som huvudrätt – eller utan såsen som ett tillbehör.

Foto: Helen Pe
Tid: ca 40 minuter
Antal: 4 – 6 portioner
Ingredienser:
- ca 750 g svartrötter
- 1 liter vatten
- 2 tsk salt
- 1 lagerblad
- 3 vitpepparkorn
- 25 g smör
- flingsalt och svartpeppar
- Beurre blanc
- 125 g osaltat smör, kylskåpskallt
- 1/2 schalottenlök
- 2 msk vitvinsvinäger
- 2 msk vitt vin
- 1/2 tsk pressad citronsaft
- ca ¼ tsk salt
- en nypa vitpeppar
Gör så här:
- Skala och skär svartrötterna i mindre bitar, ca 10 cm långa. Lägg ner i en kastrull tillsammans med vatten, salt, lagerblad och vitpepparkorn. Låt koka upp och sedan sjuda i ca 10 minuter, eller tills rötterna börjar precis bli lite mjuka. Häll av vattnet. Låt svartrötterna ånga av några minuter.
- Beurre blanc: Skär smöret till såsen i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken. Låt lök, vinäger och vin koka upp i en kastrull och sedan sjuda tills 1 1/2 msk av vätskan återstår.
- Sänk värmen till lägsta och vispa ner smöret i omgångar. Såsen får inte koka för då kan den skära sig! Sila såsen genom en finmaskig sil. Smaka av med citronsaft, salt och peppar och håll den varm på svag värme.
- Smält smöret i en stekpanna. Sautéra svartrötterna tills de börjar bli lite gyllenbruna. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.
- Servera svartrötterna med såsen.


