Sautérade svartrötter med beurre blanc

De smörstekta svartrötterna med den klassiska franska såsen beurre blanc passar perfekt som en förrätt. Det går även bra att servera med t ex en bit fisk som huvudrätt – eller utan såsen som ett tillbehör.

Foto: Helen Pe

Tid: ca 40 minuter
Antal: 4 – 6 portioner

Ingredienser:

  • ca 750 g svartrötter
  • 1 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 lagerblad
  • 3 vitpepparkorn
  • 25 g smör
  • flingsalt och svartpeppar
  • Beurre blanc
  • 125 g osaltat smör, kylskåpskallt
  • 1/2 schalottenlök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk vitt vin
  • 1/2 tsk pressad citronsaft
  • ca ¼ tsk salt
  • en nypa vitpeppar

Gör så här:

  1. Skala och skär svartrötterna i mindre bitar, ca 10 cm långa. Lägg ner i en kastrull tillsammans med vatten, salt, lagerblad och vitpepparkorn. Låt koka upp och sedan sjuda i ca 10 minuter, eller tills rötterna börjar precis bli lite mjuka. Häll av vattnet. Låt svartrötterna ånga av några minuter.
  2. Beurre blanc: Skär smöret till såsen i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken. Låt lök, vinäger och vin koka upp i en kastrull och sedan sjuda tills 1 1/2 msk av vätskan återstår.
  3. Sänk värmen till lägsta och vispa ner smöret i omgångar. Såsen får inte koka för då kan den skära sig! Sila såsen genom en finmaskig sil. Smaka av med citronsaft, salt och peppar och håll den varm på svag värme.
  4. Smält smöret i en stekpanna. Sautéra svartrötterna tills de börjar bli lite gyllenbruna. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.
  5. Servera svartrötterna med såsen.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Cole slaw med koriander, lime och jalapeño

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x