En ljuvlig recept på saffranssnittar med sylt och maräng.

Antal: ca 15 kakor portioner
Ingredienser:
- 1 kuvert saffran
- ca 1 msk likör
- 150 g kylskåpskallt smör
- 2 msk strösocker
- 3 dl vetemjöl
- ca 3/4 dl sylt, t ex av hallon eller jordgubbar
Maräng
- 1 dl strösocker
- 1 äggvita
- 1/2–1 dl mandelspån
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader.
- Lägg saffran i likören och låt dra – i minst 30 minuter men gärna över natten.
- Kör snabbt smör, socker, mjöl och likören med saffran i en matberedare eller nyp ihop för hand på ett bakbord – överarbeta inte degen. Låt stå i kylskåpet i ca 30 minuter.
- Dela degen och rulla till två längder.
- Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
- Gör en fördjupning längs mitten av längderna och fyll med sylt.
- Vispa äggvitan till hårt skum i en ren bunke. Tillsätt sockret och vispa till en fast maräng.
- Bred försiktigt ut marängen på längderna och strö över mandelspån.
- Grädda i 15–20 minuter eller tills marängen är gyllenbrun. Låt svalna något på plåten.
- Skär sedan längderna i sneda bitar och lägg över dem på ett galler för att kallna helt.


