En fantastisk god saffranskaka fylld med smörkräm. Kakan har en konsistens som är en blandning mellan vetebröd och mjuk kaka. Det är en julvariant av kakan med tillsatt saffran.

Antal: 10-12 bitar portioner
Ingredienser:
- 1 pkt saffran
- 2 msk sprit
- 1 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 ägg
- ½ dl strösocker
- ca 6 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 100 g smör
Smörkräm
- 125 g smör
- 2 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Garnering
- ägg till pensling
- mandelspån
- florsocker
Gör så här:
- Klä en rund bakform med löstagbar botten med bakplåtspapper.
- Börja med att låta saffran ”marinera” i spriten en liten stund i en bunke. Vill man inte använda sprit kan man lägga den direkt i mjölken.
- Häll ner mjölk, jäst, ägg, socker, mjöl, bakpulver och salt i bunken. Hyvla ner smöret. Blanda till en smidig deg.
- Platta ut degen till en rundel och lägg i botten på formen. Tryck ut degen så den täcker hela botten. Täck formen med lite plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek, 2 – 3 timmar.
- Under tiden, blanda smör, florsocker och strösocker. Fyll en sprits med tyll (med stort hål).
- Värm ugnen till 200 grader.
- Pensla degen med vispat ägg. Klipp små snittar i degen, tryck ner spritsen i hålen och fyll med smörkräm. (Var försiktigt så du inte trycker ner tyllen hela vägen till botten). Strö över mandelspån.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 30 – 35 minuter. Lägg lite folie över kakan efter ca 15 minuter, eller när den börjar få färg.
- Låt svalna på ett galler. Pudra över florsocker.


