Vill du laga något lite finare till valborgsmässoafton? Får vi locka med rostad blomkål med picklade betor, friterad surkål, lättrökt gräddfil och salsa verde.

Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- ½ blomkål
- 1 msk olivolja
- 1 pressad klyfta vitlök
- 1 krm salt
- 1 krm peppar
Picklade betor
- 200 g gula och polkabetor
- ½ dl ättiksprit
- 1 tsk senapsfrön
- 1 dl strösocker
- 1 ½ dl vatten
Friterad surkål
- 3 dl avrunnen surkål
- 3 msk potatismjöl
- 1 liter neutral olja
Rökt gräddfil
- 1 dl gräddfil
- Några droppar liquid smoke
Salsa verde
- 3 dl packad bladpersilja
- 1 msk kapris
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk färskpressad citron
- ca 1/2 olivolja
- salt och svartpeppar
Gör så här:
- Skala betorna och skär i så tunna skivor som möjligt – med mandolin eller potatisskalare. Koka upp lagen. Låt svalna och häll över betorna. Låt stå kallt över natten.
- Låt surkålen torka på hushållspapper i några timmar. Blanda lite av surkålen med lite potatismjöl i en plastpåse och skaka om. Fritera sedan i 170 grader olja tills den krispar till sig och blir gyllene. Var försiktig så den inte bränns. Låt rinna av på hushållspapper. Fritera resterande surkål i omgångar.
- Blanda gräddfilen med några droppar liquid smoke.
- Mixa ingredienserna till salsa verden.
- Värm ugnen till 200 grader. Skär blomkålshuvudet i en så tunn skiva som möjligt. Blanda olja med vitlök, salt och peppar och pensla både sidor av blomkålen. Lägg på en plåt täckt med folie. Rosta blomkålen i ugnen i ca 20 minuter, eller tills den är mjuk och börjar få lite färg. Tiden beror på hur tunn den är – håll koll så den inte bränns.
- Lägg upp blomkålen på en tallrik. Toppa med betor och surkål. Ringla runt gräddfil och salsa verde.


