Rödbetssoppa med äpple och svartvinbär – snacka om smaker av råvaror i säsong där det söta och syrliga kompletterar varandra fantastiskt fint.

Ingredienser:
- 1 gul lök
- ca 2 msk raps- eller solrosolja
- 500 g färska rödbetor
- 2 potatis
- 2 morötter
- 1 liter grönsaksbuljong
- 1 äpple
- 2-3 msk outspädd svartvinbärssaft
- salt
- peppar
- gräddfil
Gör så:
- Skala och hacka löken. Fräs den i olja i en kastrull i några minuter.
- Skala rörbetor, morötter och potatis och skär i bitar. Lägg ner i kastrullen och låt fräsa i några minuter. Häll i buljongen och låt puttra i ca 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
- Skala, kärna ur och hacka äpplet och blanda ner i kastrullen tillsammans med svartvinbärssaften.
- Mixa soppan slät i en matberedare eller använd stavmixer. Späd med lite buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar. Ringla över lite gräddfil strax innan servering.


