Julskinka griljerad med whiskey- och pomeranssenap är den där lyxiga varianten av klassisk griljering som får hela köket att dofta jul på riktigt. Här möts rökig whiskey, frisk pomerans och senapens sting i en karamelliserad, gyllene yta som gör skinkan saftig och extra smakrik. Perfekt till julbordet, på knäckemackan dagen efter – och som självklar mittpunkt när du vill imponera med en enkel men elegant twist på traditionen.

Foto Lisa Björner
Julskinka griljerad med whiskey- och pomeranssenap
Mängd: 1 skinka
Ingredienser:
- 1 kokt skinka, utan svål
- 3 msk sötstark senap med whiskey och pomerans
- 1 äggula
- 1 tsk strösocker
- 3 msk ströbröd
- Sötstark senap med whiskey och pomerans
- 1 dl senapspulver
- 1 msk vetemjöl
- 3 msk vatten
- 2 msk farinsocker
- ½ msk ättiksprit
- 1- 2 krm malen pomerans
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk whiskey
Gör så här:
- Senap: Rör ihop senapspulver med vetemjöl i en skål. Koka upp vattnet och rör ner. Vispa till en slät smet. Tillsätt farinsocker, ättiksprit, pomerans och salt. Rör ner grädde och whiskey. Häll i en ren burk, förslut och låt stå i kylskåpet i minst 3 dagar.
- Värm ugnen till 225 grader. Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat eller ugnssäker form.
- Rör ihop senap, äggula och socker. Pensla på skinkan och strö över ströbrödet.
- Griljera skinkan i ugnen i 10 – 15 minuter, eller tills den har fått en fin färg.
Tips!
Receptet på senap blir mer än vad som behövs till griljeringen – men spar den och ställ fram på julbordet.


