Julskinka griljerad med whiskey- och pomeranssenap

Julskinka griljerad med whiskey- och pomeranssenap är den där lyxiga varianten av klassisk griljering som får hela köket att dofta jul på riktigt. Här möts rökig whiskey, frisk pomerans och senapens sting i en karamelliserad, gyllene yta som gör skinkan saftig och extra smakrik. Perfekt till julbordet, på knäckemackan dagen efter – och som självklar mittpunkt när du vill imponera med en enkel men elegant twist på traditionen.

Recept på griljerad julskinka med smak av whiskey- och pomeranssenap på en rustik skärbräda på ett julbord.
Foto Lisa Björner

Julskinka griljerad med whiskey- och pomeranssenap

Mängd: 1 skinka

Ingredienser:

  • 1 kokt skinka, utan svål
  • 3 msk sötstark senap med whiskey och pomerans
  • 1 äggula
  • 1 tsk strösocker
  • 3 msk ströbröd
  • Sötstark senap med whiskey och pomerans 
  • 1 dl senapspulver
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 2 msk farinsocker
  • ½ msk ättiksprit
  • 1- 2 krm malen pomerans
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk whiskey

Gör så här:

  1. Senap: Rör ihop senapspulver med vetemjöl i en skål. Koka upp vattnet och rör ner. Vispa till en slät smet. Tillsätt farinsocker, ättiksprit, pomerans och salt. Rör ner grädde och whiskey. Häll i en ren burk, förslut och låt stå i kylskåpet i minst 3 dagar.
  2. Värm ugnen till 225 grader. Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat eller ugnssäker form.  
  3. Rör ihop senap, äggula och socker. Pensla på skinkan och strö över ströbrödet. 
  4. Griljera skinkan i ugnen i 10 – 15 minuter,  eller tills den har fått en fin färg. 

Tips!

Receptet på senap blir mer än vad som behövs till griljeringen – men spar den och ställ fram på julbordet. 

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Cambembert med frukt och nötter i honung

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x